Fals tratat de telemetrie a utilitatilor

Trei moduri de a masura utilitatile (apa, gaz, energie termica, electricitate):
1. Clasic: mai multi cititori de contor se deplaseaza lunar, de la furnizorul de utilitati la abonati, citind indicatia fiecarui contor in parte. Pe baza citirilor, ulterior, sunt intocmite facturile. In aceasta epoca sistemul nu prea are avantaje, dincolo de asigurarea unui numar de locuri de munca, insa are destule dezavantaje, dintre care pot specifica: citirea contoarelor se face la intervale mari de timp, defectiunile ori furturile din reteaua de utilitati sunt observate tarziu si dupa ce s-au produs pierderi care afecteaza starea economica a furnizorului, marii utilizatori au o imagine globala asupra consumurilor de abia odata cu sosirea facturii, si altele.
2. Citire automata, din miscare: fiecare contor din reteaua de utilitati dispune de un emitator care transmite indexul contorului, ori variatia indicatiei acestuia, pana la cateva zeci de metri, iar unul sau mai multi cititori de contor ai furnizorului se deplaseaza cu un vehicul, echipati cu hand held-uri, laptopuri, tablete, ori alte echipamente portabile cu care pot fi facute citiri. Avantajul fata de metoda de mai sus este economia baneasca in salarizare, locurile de munca implicand o calificare mai buna, insa unul sau mai multe vehicule, in functie de marimea geografica a retelei de utilitati trebuie sa fie in functiune pe orice vreme, pentru a asigura masurarea la timp a consumurilor de utilitati; in plus, achizitionarea si intretinerea vehiculelor necesita costuri financiare. Dezavantajele sunt cam aceleasi ca la punctul 1, deoarece ele survin tot datorita citirii lunare a consumurilor.
3. Telemetrie prin retea wireless: fiecare contor al retelei de utilitati dispune de un emitator care, insa, printr-un protocol, se incadreaza intr-o retea fara fir (wireless) de comunicatie a datelor de masura . In functie de dimensiunea retelei de comunicatie, furnizorul de utilitati isi poate alege structura de retea care il avantajeaza cel mai mult, de exemplu o retea Mesh. Standardul de magistrala al retelei pentru telemetrie este, in majoritatea cazurilor, cel denumit M-Bus. Prin comunicatia in reteaua wireless, datele de masura sunt aduse pana la un calculator situat chiar in incinta furnizorului de utilitati, la nevoie chiar prin portaluri GSM, pentru acoperirea distantelor mari. Pot fi folosite, de asemeni, formule LoRa sau Sigfox, ale unor asocieri de tip industrial („internetul lucrurilor”). Avantajele telemetriei in retea wireless sunt multe si importante: practic, furnizorul de utilitati face nu doar furnizare si facturare , ci si managementul utilitatilor. Citirea datelor din contorizare se face permanent, la intervale foarte scurte de timp, fiind disponibile oricand datele de consum aproape in timp real. Avariile in reteaua de utilitati sau furturile sunt sesizate foarte repede, inlaturarea risipei in aceste cazuri facand ca nu odata furnizorul de utilitati sa treaca de la pierdere la profit; consumatorii mari pot primi situatia consumurilor interne de utilitati tot aproape in timp real, ceea ce le permite luarea operativa de masuri pentru evitatea risipei; oricare consumator, la cerere, poate fi avertizat la apropierea de un consum – limita fixat de acesta; incep sa devina disponibile statistici detaliate referitoare la consum, ceea ce vine in sprijinul realizarii noilor retele de utilitati si redimensionarii celor existente. Si altele.
Macro Componente va ofera echipamente pentru telemetria utilitatilor (emitatoare, repetoare, receptoare, portaluri, GSM, module si echipamente LoRa si Sigfox, dongle-uri) de la producatorii Adeunis RF si Elster-Coronis. Adeunis ofera si kit-uri de evaluare pentru echipamentele produse. Pentru produsele Elster-Coronis putem vorbi despre esantioane. Echipamentele produse sunt destinate a fi folosite in cazul retelelor de utilitati cu contoare modele mai vechi, modernizandu-le. Nu ezitati sa ne contactati daca doriti sa realizati telemetria utilitatilor in aria dumneavoastra geografica de influenta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s